En toen was de paardenmiddag alweer voorbij. Gelukkig hebben we de foto’s om na te genieten en te delen, want het was weer heel erg leuk.

Uiteraard zijn we begonnen met een kennismaking. Het valt nog niet mee om zoveel nieuwe namen te leren. Dankzij onze knuffelezel lukte het uiteindelijk iedereen. Maar toen kwam de vraag: Hoe maken paarden eigenlijk kennis met elkaar? Ze kunnen dat immers niet met woorden doen – en hebben ook geen knuffelezel. En hoe kunnen wij met hun kennis maken op een manier die ze fijn vinden?

In de praktijk lieten de paarden heel duidelijk zien wat ze wel en niet prettig vonden. We kwamen er achter dat rust en zachtheid de sleutel zijn om elkaar te ontmoeten. En als je er gewoon bent en niets wil, dan gebeuren er de mooiste dingen.

Hierna was het tijd voor wat actie. Met z’n allen hebben we een parcours bedacht met verschillende opdrachten. Na het opbouwen van het parcours hebben we de hindernissen besproken. Waar moet je op letten bij een hindernis? Waar zou een paard bang voor kunnen zijn en hoe zie je dat? Hoe ga je hiermee om? En hoe leg je aan het paard uit wat de bedoeling is? Dit hebben we eerst met elkaar geoefend. Want als een ander kind al niet begrijpt wat je van hem wil, hoe moet het paard het dan begrijpen? Naast leerzame momenten leverde dit vooral veel lol op. Maar dat kan natuurlijk ook niet anders, met zo veel leuke meiden en een ijsbeer…

En toen was het tijd om de paarden erbij te halen. Eerst maar lekker poetsen en vlechten in de zon.

En dan…

Lopen met een eenhoorn

Kunstjes op het blok

Overleg (handig, zo’n paard dat ook als tafel gebruikt kan worden…)

De slalom vraagt concentratie en coördinatie

De paraplu is best eng. Maar uiteindelijk konden we er zelfs mee rijden

En gewerkt hebben we ook nog. Want de verzorging van de paarden hoort erbij.

Wat ben ik weer trots op de kinderen en de paarden! Bedankt iedereen!