Dit jaar hadden we twee ponykampen gepland, één in juli voor de iets jongere deelnemers en één in augustus voor de tieners. Wat moet ik zeggen? Het waren weer heerlijke dagen, dankzij de superenthousiaste deelnemers en de twee- en vierbeense helpers. Hieronder vind je een impressie. Dankzij onze fotografe Brigitte hebben we vooral van het eerste ponykamp veel mooie foto’s, maar ook kamp 2 staat leuk op beeld (helemaal beneden).

Impressies van Ponykamp 1

Bij ponykamp 1 deden naast mijn eigen pony’s ook twee gastpony’s mee. Teddy, een kleine stoere Shetlander, en Baldur, een witte IJslander. Zoals altijd zijn we begonnen met een kennismaking.

Met temperaturen boven de 35 graden was dit ponykamp wel een uitdaging. Voor de afkoeling hebben we een minizwembad gemaakt voor de paarden. Dat vonden sommige paarden eerst best wel spannend. We hebben niet alleen besproken waarom dit eng zou kunnen zijn voor een paard, maar ook hoe je hun kunt later zien dat het veilig is. Uiteindelijk durfde zelfs de kleine Teddy er in te gaan.

  

Ook voor de kinderen was er een zwembad. Gek genoeg vonden zij dit helemaal niet eng. 🙂

 

Behendigheid en evenwicht zijn belangrijk voor paard en ruiter.

      

Het blok was zoals altijd favoriet, bij de kinderen en de paarden. Sommigen wilden er helemaal niet meer van af komen.

 

Zoek de verschillen.

Uiteraard was er tijd om te knuffelen en gewoon te “zijn” bij de paarden. Genieten met een grote G.

  

Kun jij met je lijf en touw of teugels duidelijk aangeven waar je heen wilt, zodat je paard het snapt en zonder dat je hem pijn doet? Tijdens het oefenen met elkaar werd duidelijk dat dit nog niet mee valt. Maar wat voelt het fijn als het wel lukt.

      

Ontspanning na het werk.

   

Ook bij het warme weer moeten de paarden verzorgd woorden. Gelukkig hielp iedereen mee. 😉

Paardenijsjes maken (en eten).

Stokpaarden knutselen en racen. Wat een creativiteit en energie.

       

Trekpaardenwedstrijd. Goed om wat energie kwijt de raken. De paarden houden immers van rustige mensen. En ja, ook bij 37 graden zitten ze nog vol energie die paardenmeisjes…

En nog meer energie…

Tijdens ponykamp had iedereen de opdracht om informatie te verzamelen over “zijn” paard. Dit deden we in hun paspoort, maar ook door te meten en te observeren. Het resultaat waren prachtige posters.

     

Hoe leer je eigenlijk een kunstje aan een paard? Ook dit kun je het beste eerst met elkaar oefenen. En belonen niet vergeten!

En dan was het zover. Showtime. Om goed voorbereid te zijn gingen we eerst nog zonder paarden oefenen.

 

Daarna was het tijd om de paarden mooi te maken.

En toen kon de show beginnen. Iedereen deed zijn best, alle presentaties en kunstjes zijn gelukt, en wat nog belangrijker is, alles liep in harmonie.

 

En de laatste buiging. Wat een mooie afsluiting.

Impressies van Ponykamp 2

Ponykamp 2 was vooral bedoeld voor de meer gevorderde deelnemers. Daarom hebben we het programma aangepast, onder andere door een speurtocht op te zetten waarbij je allerlei vaardigheden kon oefenen, zoals het maken van een halster, het balanceren op een bal, informatie zoeken over je paard, en veel meer. Helaas zijn we helemaal vergeten om hier ook maar één foto van te maken. Gelukkig hebben we wel foto’s van de onderdelen met de paarden.

Een nieuw onderdeel was voltige, oftewel turnen op het paard. Omdat noch de kinderen noch de paarden hier veel ervaring mee hadden deden we dit vooral in stilstand, maar sommigen durfden ook wel in stap achterstevoren te zitten of een “rondje om de wereld” te draaien.

       

En iedereen durfde gewoon te gaan staan op het paard!

       

En weer gingen we sturen oefenen.

Trekpaardenwedstrijd nummer 2.

Samen zijn.

Nieuwe paarden op stal. Gelukkig staan de echte paarden er toch bijna nooit.

 

Ook deze stokpaarden konden hard rennen.

Op dag twee kregen we van Roos een workshop Taekwondo. Soepelheid, balans, in je kracht staan, kunnen ontspannen, je bewust zijn van je eigen lijf… Perfecte oefeningen voor ruiters. Bedankt Roos!

Roos heeft niet alleen een zwarte band in Taekwondo, maar ze heeft ook een geweldige shetlander, Nootje. Nootje is beleerd voor de kar, en zo konden de deelnemers niet alleen leren hoe je een paard moet voorbereiden voor het mennen, maar mochten ze ook zelf een rondje rijden op de sulky.

Met Elvis hadden we alle voorbereidende oefeningen al gedaan, maar hij heeft (voor zover we weten) nog nooit zelf voor de kar gestaan. Zou hij dit wel goed vinden? Ja, hij deed het super!

Nootje Fanclub.

Op dag 3 was het weer showtime. Deze keer hebben de deelnemers de show helemaal zelf bedacht. Eerst moest het parcours opgebouwd worden.

     

Handig zo’n naam op je paard. (Dit is trouwens gemaakt met natte krijt. Je borstelt het er zo weer af. Het paard heeft hier geen last van.)

En dan kon de show beginnen. Die was super geslaagd. Zo geslaagd zelf, dat we bijna vergeten zijn om foto’s te maken.

  

Bedankt iedereen en tot volgend jaar!


Ook voor 2018 staan weer leuke vakantieactiviteiten op de planning. Bij alle activiteiten ligt de focus op het begrijpen van het paard en het samen werken vanuit ontspanning en plezier. Naast het rijden is er daarom veel aandacht voor oefeningen vanaf de grond (denk aan kunstjes en vrijheidsdressuur, maar ook aan het observeren van de paarden en het werken aan de hand). Sociale vaardigheden, evenwicht en vertrouwen, omgaan met angst en je eigen energie, alles komt aan bod. Omdat ik individuele aandacht heel belangrijk vindt, werken we in kleine groepen met ten minste twee begeleiders.

Heb je vragen of wil je je kind opgeven? Neem dan vrijblijvend contact op (info@katjamehlhorn.nl).

Ponykamp in de zomervakantie

Na het succes van vorig jaar (zie hieronder voor een impressie) hebben we voor 2018 twee ponykampen op de planning: In de eerste (24-26 juli) en de laatste (28-30 augustus) week van de zomervakantie.
Tijdens drie gezellige dagen gaan we ons weer helemaal verdiepen in paarden en hun gedrag. We doen spelletjes en oefeningen vanaf de grond en in het zadel. Daarbij kijken we wat de deelnemers al kunnen en gaan we daar verder op in. Maar we gaan ook nieuwe uitdagingen aan. Wie durft er zonder zadel te rijden? Zit je eigenlijk goed in balans? Kun je je paard een nieuw kunstje leren? Wie weet waar paarden blij van woorden en hoe communiceer je eigenlijk met een paard?
Ook is er tijd voor leuke activiteiten waar anders nooit genoeg tijd voor is, zoals vlechtjes maken, gezellig bij de paarden zitten kletsen en, voor wie wil, helpen met de klusjes rond de paarden.

We werken in kleine groepen (4-8 deelnemers), zodat er genoeg aandacht is voor iedereen. In principe werken we met mijn pony’s, maar in overleg is het ook mogelijk om een eigen pony mee te nemen.

Voor wie?
Het kamp is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 15 jaar, die al (een beetje) ervaring hebben met paarden. Weet je niet zeker of dit iets is voor je kind? Neem dan gerust contact op zodat we samen kunnen overleggen.

Wanneer?
Kamp 1: 24-26 juli –> Deze kamp is vooral bedoeld voor de iets jongere deelnemers (7-11 jaar)
Kamp 2: 28-30 augustus –> Deze kamp is vooral bedoeld voor de iets oudere deelnemers (10-15 jaar)

Het kamp is dagelijks van 10-17 (dus zonder overnachting).

Waar?
Op onze locatie in Engelbert, direct naast het natuurbad met camping.

Wat kost het?
De kosten zijn 150 euro (inclusief lunch, hapjes en drankjes). Ben jij of je kind al les-klant bij mij? Dan krijg je 20 euro korting.