Vanaf eind 2017 bieden we sessies voor kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand (gerelateerd aan autisme, maar ook ADHD, angststoornissen en andere neuro-sensorische problemen). Hiervoor gebruiken we de horse boy methode. Deze methode komt uit Amerika en is oorspronkelijk ontwikkeld door Rupert Isaacson, vader van Rowan, een jongen met autisme. Rupert kwam er achter dat het contact met paarden Rowan rust gaf en hem in staat stelde om te communiceren met de buitenwereld.

Tijdens de sessies werken we met het kind en de familie. We werken spelenderwijs aan de vraagstukken die op dit moment belangrijk zijn voor het gezin. Het doel is niet het leren paardrijden, maar het bevorderen van de ontwikkeling van het kind. Hiervoor gebruiken we verschillende technieken.

Sensory work

Hierbij zit of ligt het kind op de rug van het paard. Door het directe lichaamscontact, de warmte en de rustige ademhaling van het paard heeft dit een enorm rustgevend effect en verminderd de prikkelgevoeligheid. Ook de ouders (of broertjes en zusjes) mogen dit doen, om even goed tot rust te kunnen komen.

 

Backriding

Bij het backriding zit het kind samen met een volwassene in het zadel. Door de beweging van het paard komt in het brein het hormoon oxytocine vrij. Dit geeft een fijn gevoel, verlaagd stress en brengt het kind in een toestand waarin het open staat om te kunnen leren. Vanuit het zadel leren we allerlei  kennis en vaardigheden die het kind thuis en op school nodig heeft. Afhankelijk van de hulpvraag werken we bijvoorbeeld aan het perspectief nemen en het verplaatsen in een ander, doen we spelletjes om te oefenen met rekenen of taal, oefenen we met veranderingen om te gaan, of hebben we het over de sterkten en interesses van het kind.

Longlining

Voor kinderen (of volwassenen) die te groot zijn om samen in het zadel te zitten, gebruiken we longlining. Hierbij zit het kind (of de volwassene) alleen in het zadel en sturen wij het paard van achter met lange teugels. Op die manier kunnen we de zelfde oefeningen en spelletjes doen als bij het Backriding. Bij oudere kinderen en volwassenen word het opkomen voor jezelf en je interesses een steeds belangrijker thema.

Grondwerk en kunstjes

Het geeft een geweldig gevoel om met een paard te kunnen communiceren. Hiervoor gebruiken we oefeningen vanuit horsemanship en vrijheidsdressur. Wanneer je ervaart dat je een groot sterk dier zoals een paard kunt leiden en kunstjes kunt laten doen, geeft dit vertrouwen en motivatie om ook met de mensen om je heen meer te gaan communiceren.

  

Voor informatie over de Horse Boy methode en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan kijk op de website van Horse Boy Nederland en op Horse Boy World (engelstalig).

We vinden het belangrijk om een omgeving te creëren waar iedereen zich veilig en welkom voelt en plezier kan beleven. We beschikken over en mooie binnen- en buitenbak en een verwarmde kantine. We zijn rustig gelegen naast het natuurbad met camping in Engelbert.

Horse boy sessies worden gegeven door Brigitte Nijstad en Katja Mehlhorn. Naast de opleiding als Horse Boy Practitioners hebben we een achtergrond als paardenchoach en verpleegkundige in de verstandelijke gehandicaptenzorg en psychiatrie met als specifiek kennisgebied autisme (Brigitte) en als psycholoog en therapeutisch paardrijdinstructeur (Katja).

Voor meer informatie en vragen over prijzen en eventuele mogelijkheden voor vergoeding stuur een email naar info@katjamehlhorn.nl.

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers (hiervoor is ervaring met paarden niet nodig). Heeft u een paar uurtjes tijd en wilt u ons helpen om de kinderen te helpen? Neem gerust contact op.